ISHRANA – KRVNA GRUPA B

Standard
Koštuničavo voće i semenke B-grupa
Orah neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kikiriki treba izbegavati
Kesten neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Indijski orah treba izbegavati
Makovo seme treba izbegavati
Badem neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Lešnik treba izbegavati
Kikiriki puter treba izbegavati
Semenke suncokreta treba izbegavati
Pistaći treba izbegavati
Susam treba izbegavati
Semenke bundeve treba izbegavati
Žitarice B-grupa
Ječam treba izbegavati
Integralni pirinač neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Basmati (pirinač) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Pšenične klice treba izbegavati
Pšenične mekinje treba izbegavati
Kuskus treba izbegavati
Durum pšenica treba izbegavati
Belo brašno neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Beli pirinač neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Graham brašno neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Heljda treba izbegavati
Proso ima blagotvorno dejstvo
Kukuruzno brašno treba izbegavati
Kukuruzne pahuljice treba izbegavati
Ekspandirani pirinač ima blagotvorno dejstvo
Pirinčano brašno ima blagotvorno dejstvo
Raženo brašno treba izbegavati
Testo sa spanaćem neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Sojine pahuljice treba izbegavati
Soja-granule treba izbegavati
Integralno pšenično brašno treba izbegavati
Mešavina sedam žitarica treba izbegavati
Ovsene pahuljice ima blagotvorno dejstvo
Ovseno brašno ima blagotvorno dejstvo
Meso B-grupa
Jagnjetina ima blagotvorno dejstvo
Ovčetina ima blagotvorno dejstvo
Teletina neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Piletina treba izbegavati
Svinjetina treba izbegavati
Fazan neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Dimljeno meso treba izbegavati
Patka treba izbegavati
Guska treba izbegavati
Džigerica neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Govedina neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Zečetina ima blagotvorno dejstvo
Ćuretina neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Slanina treba izbegavati
Divljač ima blagotvorno dejstvo
Morska i slatkovodna riba B-grupa
Žablji batak treba izbegavati
Puževi treba izbegavati
Štuka ima blagotvorno dejstvo
Bela riba neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Rečni rakovi treba izbegavati
Rakčići treba izbegavati
Haringa neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Jastog treba izbegavati
Školjke treba izbegavati
Kavijar treba izbegavati
Losos ima blagotvorno dejstvo
Skuša ima blagotvorno dejstvo
Ostriga treba izbegavati
Pastrmka neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Šaran neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Rečni grgeč neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Sardina ima blagotvorno dejstvo
Lignje neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Bakalar ima blagotvorno dejstvo
Manić neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Mlečni proizvodi i jaja B-grupa
Kamamber neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kačkavalj (čedar) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Edamer neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Ementaler neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Feta ima blagotvorno dejstvo
Gouda neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Mlaćenica neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Sladoled treba izbegavati
Jogurt ima blagotvorno dejstvo
Koziji tvrdi sir ima blagotvorno dejstvo
Kozije mleko ima blagotvorno dejstvo
Kefir ima blagotvorno dejstvo
Topljeni sir neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Obrano ili sa 2% masti, mleko ima blagotvorno dejstvo
Mocarela ima blagotvorno dejstvo
Parmezan neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Sir od soje (tofu) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Mleko od soje neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Pavlaka (mezmasna) treba izbegavati
Punomasno mleko neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Jaja ima blagotvorno dejstvo
Švapski sir ima blagotvorno dejstvo
Maslac neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Ulja i masti B-grupa
Kukuruzno ulje treba izbegavati
Laneno ulje neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Ulje iz kikirikija treba izbegavati
Suncokretovo ulje treba izbegavati
Maslinovo ulje ima blagotvorno dejstvo
Susamovo ulje treba izbegavati
Ulja iz jetre bakalara neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Hleb i peciva B-grupa
Baget treba izbegavati
Pecivo od pšeničnih mekinja treba izbegavati
Crni ovseni hleb neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Maces (macat) pšenični neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Raženi hleb 100%-ni treba izbegavati
Režene pahuljice treba izbegavati
Hleb od više vrsta žitarica treba izbegavati
Integralni pšenični hleb treba izbegavati
wasa hleb (dvopek) ima blagotvorno dejstvo
Povrće B-grupa
Artičoke treba izbegavati
Avokado treba izbegavati
Bambusovi izdanci neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Brokoli ima blagotvorno dejstvo
Krompir ima blagotvorno dejstvo
Cukini (italijanske tikvice) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Beli kupus neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Peršunov koren neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Crne masline treba izbegavati
Beli luk neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Pečurka Šitake ima blagotvorno dejstvo
Pečurke uzgajane neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Mirođija neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Keleraba neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Karfiol ima blagotvorno dejstvo
Prokelj ima blagotvorno dejstvo
Kelj ima blagotvorno dejstvo
Masline (zelene) treba izbegavati
Patlidžan ima blagotvorno dejstvo
Paradajz treba izbegavati
Peršun ima blagotvorno dejstvo
Crvena paprika ima blagotvorno dejstvo
Praziluk neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Rotkvice treba izbegavati
Zelena salata treba izbegavati
Žuti kukuruz treba izbegavati
Šargarepa ima blagotvorno dejstvo
Špargla neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Spanać neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Tofu treba izbegavati
Ren neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Tikvice neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Krastavac neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Crni luk neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Crveni kupus ima blagotvorno dejstvo
Celer neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Mladi luk neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Zelena paprika ima blagotvorno dejstvo
Mahunarke B-grupa
Beli pasulj neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Domaće sočivo treba izbegavati
Suvi beli pasulj ima blagotvorno dejstvo
Šareni pasulj treba izbegavati
Crveni pasulj neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Crveno sočivo treba izbegavati
Crvena sojina sačma ima blagotvorno dejstvo
Boranija neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Zeleni grašak neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Voće B-grupa
Borovnica neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Jabuka neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Ananas ima blagotvorno dejstvo
Suve šljive neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Banana ima blagotvorno dejstvo
Limun neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Trešnje neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Urme neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Ogrozd neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Jagode neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Crne ribizle neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kupina neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Smokve neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Lubenica neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Grejpfrut neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kivi neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kokos treba izbegavati
Kruška neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Malina neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Mandarina neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Mango neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Pomorandža ima blagotvorno dejstvo
Breskva neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Papaja ima blagotvorno dejstvo
Crvena ribizla neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Crno grožđe treba izbegavati
Kajsija neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Dinja neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Šljive neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Belo grožđe ima blagotvorno dejstvo
Začini B-grupa
Alge neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Jabukovo sirće neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Anis neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Lovorov list neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Žuti šećer neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Bosiljak neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Ljuta paprena nana ima blagotvorno dejstvo
Kajen biber (papričica) ima blagotvorno dejstvo
Kari ima blagotvorno dejstvo
Čokolada neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Čubar neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Cimet treba izbegavati
Beli šećer neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Belo vinsko sirće neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Beli biber treba izbegavati
Crni mleveni biber treba izbegavati
Beli luk neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Javorov sirup neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Mirođija neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kapri neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kardam neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Korijander neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kim neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kukuruzni skrob treba izbegavati
Kurkuma neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Majoran neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Mačija metvica neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Vlašac neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Origano neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Paprika (začin) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Peršun ima blagotvorno dejstvo
Ruzmarin neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Šafranika neutralno,može se uzimati u manjim količinama
So neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Biber sa Jamajke treba izbegavati
Karanfilić neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Muskatni oraščić neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Soja sos neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Tamarind neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Estragon neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Tartar sos neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Ren neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Vanila neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Crveni biber treba izbegavati
Crveno vinsko sirće neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Žalfija (kadulja) ima blagotvorno dejstvo
Dodaci jelima B-grupa
Džem (od preporučenog voća) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Turšija sa mirođijom neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kečap treba izbegavati
Majonez neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Med neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Senf neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Dresing za salate (nizak sadržaj masnoća, od preporučenih začina) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Worčester sos treba izbegavati
Žele (od preporučenog voća) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Lekoviti čajevi B-grupa
Aloja treba izbegavati
Zova neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Čičak neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Ljuta nana ima blagotvorno dejstvo
Hajdučka trava neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Šipurak ima blagotvorno dejstvo
Ehinaceja (purpurni zvončići) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
List jagode neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Tetrljan (beli) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Glog neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Ženšen ima blagotvorno dejstvo
Maslačak koren, lišće neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Đumbir ima blagotvorno dejstvo
Lipa treba izbegavati
Majčina dušica neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kamilica neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Hmelj treba izbegavati
Kukuruzna svila treba izbegavati
Lucerka neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Valerijana (odoljen) neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Lišće maline ima blagotvorno dejstvo
Podbel lišće treba izbegavati
Bela breza lišće neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kantarion neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Sena treba izbegavati
Lincura, koren treba izbegavati
Kora hrasta neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Zeleni čaj neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Žalfija ima blagotvorno dejstvo
Napici B-grupa
Dijetalna osvežavajuća pića treba izbegavati
Ostala osvežavajuća pića treba izbegavati
Belo vino neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Crni čaj neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Crni čaj bez kofeina neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Kafa bez kofeina neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Koka Kola treba izbegavati
Espreso kafa neutralno,može se uzimati u manjim količinama
Pivo neutralno,može se uzimati u manjim količinama

Ishrana za krvnu grupu B

Meso i riba
izuzetno korisno: jagnjetina, ovčetina, zečetina, srnetina, pastmrka, iverak, oslić, skuša, smuđ, štuka, sardine, bakalar, kavijar.
izbegavati: piletinu, pačetinu, guščetinu, svinjetinu, šunku, slaninu, rakove, dimljenog lososa, kamenice, jastoga, škampe, puževe.

Mleko, mlećni proizvodi i jaja (3 do 5 puta nedeljno)
izuzetno korisno: mladi beli sirevi, feta, kozji sirevi, jogurt (običan i voćni), blagi žuti sirevi, obrano mleko, kozje mleko, jaja.
izbegavati: sladoled i fabrički žuti masni sir.

Povrće (3 do 5 nedeljno, sirovo i bareno)
izuzetno korisno: kupus, kelj, šargarepa, bela zelen, karfiol, paprika, peršun, krompir, pečurke, cvekla, brokoli, plavi patlidžan.
izbegavati: paradajz, kukuruz, masline, sočivo, artičoke, bundevu.

Voće (3 do 4 puta)
izuzetno korisno: banane, ribizle, grožđe, ananas, šljive, papaja (svi sokovi od ovog voća).
izbegavati: nar, kruške, urme, kokos.

Brašno, cerealije, semenke
izuzetno korisno: zobene pahuljice, proso, pirinčana peciva.
izbegavati: praktično svo semenje osim oraha i makadamije (naročito susam, suncokret, bundevu, kikiriki i pistaće), raženo brašno, pšenično brašno (celo zrno, griz, kukuruzne pahuljice i kaše, Wasa-keks.

Začini:
izuzetno korisno: ren, peršun, kari, džindžer, maslinovo ulje.
izbegavati: kečap, biber, ekstrate od badema, cimet, želatin.

Čajevi i pića

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s