ISHRANA – KRVNA GRUPA O

Standard
Koštuničavo voće i semenke O-grupa
Orah ima blagotvorno dejstvo
Kikiriki treba izbegavati
Kesten neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Indijski orah treba izbegavati
Makovo seme treba izbegavati
Badem neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Lešnik neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kikiriki puter treba izbegavati
Semenke suncokreta neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Pistaći treba izbegavati
Susam neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Semenke bundeve ima blagotvorno dejstvo
Žitarice O-grupa
Ječam neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Integralni pirinač neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Basmati (pirinač) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Pšenične klice treba izbegavati
Pšenične mekinje treba izbegavati
Kuskus neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Durum pšenica treba izbegavati
Belo brašno treba izbegavati
Beli pirinač neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Graham brašno treba izbegavati
Heljda neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Proso neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kukuruzno brašno treba izbegavati
Kukuruzne pahuljice treba izbegavati
Ekspandirani pirinač neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Pirinčano brašno neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Raženo brašno neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Testo sa spanaćem treba izbegavati
Sojine pahuljice treba izbegavati
Soja-granule treba izbegavati
Integralno pšenično brašno treba izbegavati
Mešavina sedam žitarica treba izbegavati
Ovsene pahuljice treba izbegavati
Ovseno brašno treba izbegavati
Meso O-grupa
Jagnjetina ima blagotvorno dejstvo
Ovčetina ima blagotvorno dejstvo
Teletina ima blagotvorno dejstvo
Piletina neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Svinjetina treba izbegavati
Fazan neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Dimljeno meso treba izbegavati
Patka neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Guska treba izbegavati
Džigerica ima blagotvorno dejstvo
Govedina ima blagotvorno dejstvo
Zečetina neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Ćuretina neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Slanina treba izbegavati
Divljač ima blagotvorno dejstvo
Morska i slatkovodna riba O-grupa
Žablji batak neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Puževi neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Štuka ima blagotvorno dejstvo
Bela riba ima blagotvorno dejstvo
Rečni rakovi neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Rakčići neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Haringa treba izbegavati
Jastog neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Školjke neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kavijar treba izbegavati
Losos ima blagotvorno dejstvo
Skuša ima blagotvorno dejstvo
Ostriga neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Pastrmka ima blagotvorno dejstvo
Šaran neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Rečni grgeč ima blagotvorno dejstvo
Sardina ima blagotvorno dejstvo
Lignje neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Bakalar ima blagotvorno dejstvo
Manić treba izbegavati
Mlečni proizvodi i jaja O-grupa
Kamamber treba izbegavati
Kačkavalj (čedar) treba izbegavati
Edamer treba izbegavati
Ementaler treba izbegavati
Feta neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Gouda treba izbegavati
Mlaćenica treba izbegavati
Sladoled treba izbegavati
Jogurt treba izbegavati
Koziji tvrdi sir neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kozije mleko treba izbegavati
Kefir treba izbegavati
Topljeni sir treba izbegavati
Obrano ili sa 2% masti, mleko treba izbegavati
Mocarela neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Parmezan treba izbegavati
Sir od soje (tofu) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Mleko od soje neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Pavlaka (mezmasna) treba izbegavati
Punomasno mleko treba izbegavati
Jaja ima blagotvorno dejstvo
Švapski sir treba izbegavati
Maslac neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Ulja i masti O-grupa
Kukuruzno ulje treba izbegavati
Laneno ulje ima blagotvorno dejstvo
Ulje iz kikirikija treba izbegavati
Suncokretovo ulje treba izbegavati
Maslinovo ulje ima blagotvorno dejstvo
Susamovo ulje neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Ulja iz jetre bakalara neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Hleb i peciva O-grupa
Baget treba izbegavati
Pecivo od pšeničnih mekinja treba izbegavati
Crni ovseni hleb treba izbegavati
Maces (macat) pšenični treba izbegavati
Raženi hleb 100%-ni neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Režene pahuljice neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Hleb od više vrsta žitarica treba izbegavati
Integralni pšenični hleb treba izbegavati
wasa hleb (dvopek) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Povrće O-grupa
Artičoke ima blagotvorno dejstvo
Avokado treba izbegavati
Bambusovi izdanci neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Brokoli ima blagotvorno dejstvo
Krompir ima blagotvorno dejstvo
Cukini (italijanske tikvice) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Beli kupus treba izbegavati
Peršunov koren ima blagotvorno dejstvo
Crne masline treba izbegavati
Beli luk ima blagotvorno dejstvo
Pečurka Šitake treba izbegavati
Pečurke uzgajane treba izbegavati
Mirođija neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Keleraba ima blagotvorno dejstvo
Karfiol treba izbegavati
Prokelj treba izbegavati
Kelj ima blagotvorno dejstvo
Masline (zelene) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Patlidžan treba izbegavati
Paradajz neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Peršun ima blagotvorno dejstvo
Crvena paprika ima blagotvorno dejstvo
Praziluk ima blagotvorno dejstvo
Rotkvice neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Zelena salata neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Žuti kukuruz treba izbegavati
Šargarepa neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Špargla neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Spanać ima blagotvorno dejstvo
Tofu neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Ren ima blagotvorno dejstvo
Tikvice ima blagotvorno dejstvo
Krastavac neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Crni luk ima blagotvorno dejstvo
Crveni kupus treba izbegavati
Celer neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Mladi luk neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Zelena paprika neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Mahunarke O-grupa
Beli pasulj neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Domaće sočivo treba izbegavati
Suvi beli pasulj treba izbegavati
Šareni pasulj treba izbegavati
Crveni pasulj neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Crveno sočivo treba izbegavati
Crvena sojina sačma neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Boranija neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Zeleni grašak neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Voće O-grupa
Borovnica neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Jabuka neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Ananas neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Suve šljive ima blagotvorno dejstvo
Banana neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Limun neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Trešnje neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Urme neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Ogrozd neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Jagode treba izbegavati
Crne ribizle neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kupina treba izbegavati
Smokve ima blagotvorno dejstvo
Lubenica neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Grejpfrut neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kivi neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kokos treba izbegavati
Kruška neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Malina neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Mandarina treba izbegavati
Mango neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Pomorandža treba izbegavati
Breskva neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Papaja neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Crvena ribizla neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Crno grožđe treba izbegavati
Kajsija neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Dinja treba izbegavati
Šljive neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Belo grožđe neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Začini O-grupa
Alge ima blagotvorno dejstvo
Jabukovo sirće treba izbegavati
Anis neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Lovorov list neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Žuti šećer neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Bosiljak neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Ljuta paprena nana ima blagotvorno dejstvo
Kajen biber (papričica) ima blagotvorno dejstvo
Kari ima blagotvorno dejstvo
Čokolada neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Čubar neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Cimet treba izbegavati
Beli šećer neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Belo vinsko sirće treba izbegavati
Beli biber treba izbegavati
Crni mleveni biber treba izbegavati
Beli luk ima blagotvorno dejstvo
Javorov sirup neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Mirođija neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kapri treba izbegavati
Kardam neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Korijander neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kim neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kukuruzni skrob treba izbegavati
Kurkuma ima blagotvorno dejstvo
Majoran neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Mačija metvica neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Vlašac neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Origano treba izbegavati
Paprika (začin) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Peršun ima blagotvorno dejstvo
Ruzmarin neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Šafranika neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
So neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Biber sa Jamajke neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Karanfilić neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Muskatni oraščić treba izbegavati
Soja sos neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Tamarind neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Estragon neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Tartar sos neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Ren ima blagotvorno dejstvo
Vanila treba izbegavati
Crveni biber neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Crveno vinsko sirće treba izbegavati
Žalfija (kadulja) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Dodaci jelima O-grupa
Džem (od preporučenog voća) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Turšija sa mirođijom treba izbegavati
Kečap treba izbegavati
Majonez neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Med neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Senf neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Dresing za salate (nizak sadržaj masnoća, od preporučenih začina) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Worčester sos neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Žele (od preporučenog voća) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Lekoviti čajevi O-grupa
Aloja treba izbegavati
Zova neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Čičak treba izbegavati
Ljuta nana ima blagotvorno dejstvo
Hajdučka trava neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Šipurak ima blagotvorno dejstvo
Ehinaceja (purpurni zvončići) treba izbegavati
List jagode treba izbegavati
Tetrljan (beli) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Glog neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Ženšen neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Maslačak koren, lišće ima blagotvorno dejstvo
Đumbir ima blagotvorno dejstvo
Lipa ima blagotvorno dejstvo
Majčina dušica neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kamilica neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Hmelj ima blagotvorno dejstvo
Kukuruzna svila neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Lucerka treba izbegavati
Valerijana (odoljen) neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Lišće maline neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Podbel lišće treba izbegavati
Bela breza lišće neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Kantarion treba izbegavati
Sena treba izbegavati
Lincura, koren treba izbegavati
Kora hrasta neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Zeleni čaj neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Žalfija neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Napici O-grupa
Dijetalna osvežavajuća pića treba izbegavati
Ostala osvežavajuća pića treba izbegavati
Belo vino neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama
Crni čaj treba izbegavati
Crni čaj bez kofeina treba izbegavati
Kafa bez kofeina treba izbegavati
Koka Kola treba izbegavati
Espreso kafa treba izbegavati
Pivo neutralno,može se uzimati u manjim kolčinama

Ishrana za krvnu grupu O

Meso i riba: (4 do 6 puta nedeljno za muškarce, 2-5 puta za žene i decu)
izuzetno korisno: govedina, teletina, jagnjetina, ovčetina, srnetina, džigerica, pastrmka, bakalar, oslić, skuša, sardine, smuđ, losos, štuka, list, grgeč, sabljarka.
izbegavati: svinjetinu, slaninu, šunku, guščetinu, kavijar, dimljeni losos, haringu, barakudu.

Mleko, mlečni proizvodi i jaja
ništa nije posebno korisno, ali su feta, puter, mladi beli sirevi, kozji sir i sojini substituti neutralni, i preporučuje se ne više od jednog jajeta nedeljno, kao i vrlo male količine sira.
izbegavati: jogurt, teške žute sireve, ementaler, gaudu, bri, kamamber, krem-sireve, parmezan, punomasno mleko, sladoled.

Povrće (3 do 5 puta nedeljno sirovo i isto toliko kuvano)
izuzetno korisno: artičoke, cvekla, keleraba, praziluk, kelj, spanać, crvena paprika, crni luk, zelena salata (i ostalo zeleno lišće), brokoli, ren, beli luk, peršun, bela zelen, bundeva, beli krompir.
izbegavati: sočivo, avokado, kupus, karfiol, kukuruz, plavi patlidžan, pečurke, masline, crveni krompir.

Voće (3 do 4 puta nedeljno)
izuzetno korisno: sveže i suve smokve i šljive, i (naročito sok) ananas i crvene trešnje.
izbegavati: kupine, dinje (kantalupe), pomorandže, jagode, kokos.

Brašno, cerealije, semenke
nisu od naročite nutricionističke vrednosti za ovu grupu, osim oraha i semenki od bundeve.
izbegavati: kukuruzne pahuljice i kaše, griz, hleb od celog zrna, kikiriki, pistaće, mak.

Začini
izuzetno korisno: peršun, kari, rogač, turmerik.
izbegavati: cimet, morsko orašče, mleveni biber, vaniline ekstrate, sve vrste sirćeta, kečap, majonez, turšiju.

Čajevi i pića
izuzetno blagotvorno: čajevi od nevena, nane, lipe, džindžera, peršuna; celcer.
izbegavati: kafu, koka-kolu i ostala gazirana pića, crne čajeve.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

2 responses »

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s