KAKO DA BEZ KONZERVANSA I VINOBRANA NAPRAVITE ZIMNICU

Standard
Kratke, šiljate babure, predhodno očišćene od semenki i peteljki preliti kipućom vodom i
ostaviti da stoje oko 3-5 minuta. Izvaditi i ostaviti da se cede.
Kupus naribati sitno, dobro nasoliti, izmešati i ostaviti da stoji oko 1 sat, ocediti od soka,
promešati ga sa zrnima bibera, po volji sa nekoliko sitno narendanih šargarepa i time puniti paprike.
Napunjene paprike slagati u tegle ili buriće, tako da budu otvorom prema gore, gusto i tesno.
Pritisnuti odozgo pogodnim predmetom, da ne isplivaju.
Naliti presolcem, koji se priprema tako da na 1 litar vode ide supena kašika soli i 2 supene kašike
vinskog ili voćnog sirćeta jačine 4%, pa kad se presolac ohladi preliti one paprike s tim da ostane
presolca za dolivanje. Povezati pamučnom krpom i nakon dva do tri dana doliti presolca, pa tako
dva do tri puta, onda posudu hermeticki zatvoriti i ostaviti da „radi“, oko dva meseca pa trošiti.
Druga varijanta :

One okrugle, takozvane „paradajz-paprike“ ili „turšijare“, kako ih južnije zovu, treba lagano
barnuti, naravno nakon čišćenja, u mešavini vode i sirćeta, tako da odnos bude oko 4/5 u korist vode.
Nadev je klasična kupus salata izmešana sa ribanom šargarepom, solju, uljem i zrnima bibera.
Interesantno je da se pri tome kupus ne cedi od soli, ali se ne soli mnogo.
Paprike se pune tom salatom, slažu se u posudu (tegla, bure) i nalivaju ohladjenim presolcem
iz predhodnog recepta. Nega je takodje, kao u predhodnom receptu.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s