KAKO NAPRAVITI LEPINJE ( SOMUN)

Standard

Testo se pravi kao za hleb samo mnogo redje i sa više kvasca.
Stavite 3 šolje brašna, supenu kašiku soli, 2 supene kašike instant kvasca i zakuvajte to toplom vodom (čula sam da neko koristi i kombinaciju kvasac i prašak za pecivo ali ja nisam tako pravila).  Znači neka testo bude redje i mekano.
Pokrijte činiju nekom krpom i pustite da nadolazi (ne koristite mikser niti prljajte prste već samo koristitem drvenu kašiku. Ne uzbudjujte se previše i ako vam ostane koja grudvica. Sačekajte da testo počne nadolaziti i onda ga dobro izmešajte kašikom i sve grudvice će nestati.) Znači pošto ste pustili da testo nadodje dva puta onda dobro pobrašnite površinu jer je testo zaista lepljivo i mekano i odvajajte komade testa koje prevaljate u brašnu tako da je okolo
dosta brašna – možete rastanjiti prstima a možete i oklagijom – neka bude dosta tanko. Ako imate neki super oštar nož možete ih izbrazdati odozgo (može onaj što se seče pizza). Zbog količine kvasca a i zato što je retko kad počnete da pečete pojaviće se mehurići i super će da naraste.Pecite ih ili na foliji tako dobro zabrašnjavljenoj ili na non-stick tepsiji. Ako koristite tepsiju čim je napunite stavite da se peku na 450 stepeni i čim počne da menja boju smanjite
na 300. Trebalo bi da bude gotovo za 10-15 minuta ali to zavisi od rerne. Kad stavite prvu turu onda nastavite sa razvlačenjem ostalih i imate taman toliko vremena dok prve ne budu gotove.
Probajte jednom na maloj količini i verujte pravićete ih opet sutradan

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

One response »

  1. Povratni ping: 2010 in review « Prijatno

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s