KAKO SE PRAVI DOMAĆE KISELO MLEKO

Standard
Potreban materijal:

2 litra kravljeg mleka sa 2,8% ili 3,2% i
1/4 l. jogurta.

Postupak:

Skuvati mleko na umerenoj temperaturi. Čim mleko provri posudu uroniti u hladnu vodu kojom je predhodno
napunjena sudopera. Posuda treba da bude u vodi do nivoa mleka u njemu. Mešati mleko kašikom i vodu
oko lonca da bi se mleko što pre ohladilo. Na taj način se sprečava da se uhvati kajmak po površini što bi
smanjilo stepen masnoće gotovog kiselog mleka.

Kada mleko postane mlako, uliti ga u drugu posudu u koju
je predhodno usut jogurt. Poželjno je da se mleko ulije preko cediljke. Kašikom izmešati mleko da se sjedini
sa jogurtom. Posudu uneti u pećnicu, rernu čiju temperaturu treba podesiti na oko 35-40 stepeni. Ako je
temperatura previsoka mleko će se brzo zgusnuti pa će se odvojiti manja količina surutke. Prosečno
vreme za zgušnjavanje je oko 4-5 čaova. Kada se mleko zgusne posudu uneti u frižider gde treba da
odleži najmanje 12 časova. Višak surutke, ako ga je bilo, sjedinićese sa mlekom tokom odležavanja u
frižideru. Spremljeno mleko čuvati u frižideru i utrošiti ga za dva dana. Novu količinu spremiti pre utroška
stare ako se želi stalna snabdevenost domaćistva.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s