KAKO SE PRAVI SIR

Standard
Najlakši način je sa kiselim mlekom. Staviti slatko mleko da se kuva (recimo 3 litra) i kada provri uspeti u to litar
kiselog mleka i polako mešati (mozete da ugasite šporet, ako je elktrični, ako je plin smanjiti). Mešati sve dok ne
počne mleko da se provaruje (da se odvajaju grudvice „sira“ i surutka). Ako vidite da neće da se provari možete
da dodate i kašiku sirćeta (samo da nije vinsko, jer će sir biti crvenkast :))
Kada se grudvice lepo odvoje, a ostatak mleka postane providno zelenkasta tečnost, skloniti skroz sa šporeta i
ostaviti da se ohladi.
Onda lepo procediti kroz jako gustu cediljku ili gazu, pritisnuti sa nekim tanjirom i ostavi dan da se tecnost skroz
iscedi i imate mladi sir, blagog i prijatnog ukusa. Možete da posolite po želji.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

2 responses »

  1. Povratni ping: 2010 in review « Prijatno

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s