KUVANJE, PRŽENJE, PEČENJE…

Standard
  • Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isecete na kolutove i ostavite preko noći da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time prelijete musaku.
  • Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate.
  • Viršle će sačuvati lepu, prirodnu boju ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate malo mleka.
  • So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.
  • Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.
  • Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu!
  • Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.
  • Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj „na vrh noža“ sode bikarbone.
  • Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir. Isto važi i za kolače.
  • Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca staviti masnu hartiju.
  • Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.
  • Prešoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.
  • Mikrotalasnu pećniću ne treba koristiti za spremanje hrane nego SAMO ZA NJENO PODGREVANJE. U njoj se NE SME KORISTITI METALNO POSUĐE – sve ostalo je dozvoljeno. Ipak, treba izbegavati plastične sudove, zbog opasnosti od topljenja. Znači – PORCELAN, KERAMIKA i STAKLO.
  • Sud u kojem je zagorelo jelo najlakše ćete oprati ako u njega nalijete slanu vodu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Proces možete ubrzati ako slanu vodu u šerpi zagrejete i ostavite da ključa nekoliko minuta.
  • Talog sa posuđa uklonićete ako u posuđe sipate mešavinu sirćeta i soli i ostavite da stoji oko dva sata.
  • Tup nož naoštrićete ako sečivom nekoliko puta pređete preko ispupčenog oboda na dnu porculanskog tanjira.
  • Kada se čaše zaglave jedna u drugoj donju čašu spustite u toplu vodu, a u gornju uspite hladnu vodu i… To je to!

Da čaša ne bi pukla kada u nju uspete vruću tečnost čašu postavite na drvenu podlogu i vlažan salvet, a u nju stavite kašičicu. Pre sipanja možete takođe čašu zagrejati na pari.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s