MALI KORISNI KUĆNI SAVETI

Standard
– Mikrotalasnu pećniću ne treba koristiti za spremanje hrane nego SAMO ZA NJENO PODGREVANJE.
U njoj se NE SME KORISTITI METALNO POSUĐE – sve ostalo je dozvoljeno. Ipak, treba izbegavati
plastične sudove, zbog opasnosti od topljenja. Znači – PORCELAN, KERAMIKA i STAKLO.
– Sud u kojem je zagorelo jelo najlakše ćete oprati ako u njega nalijete slanu vodu i ostavite da odstoji
nekoliko sati. Proces možete ubrzati ako slanu vodu u šerpi zagrejete i ostavite da ključa nekoliko minuta.

– Talog sa posuđa uklonićete ako u posuđe sipate mešavinu sirćeta i soli i ostavite da stoji oko dva sata.

– Tup nož naoštrićete ako sečivom nekoliko puta pređete preko ispupčenog oboda na dnu porculanskog tanjira.
– Kada se čaše zaglave jedna u drugoj donju čašu spustite u toplu vodu, a u gornju uspite hladnu vodu i… To je to!
– Da čaša ne bi pukla kada u nju uspete vruću tečnost čašu postavite na drvenu podlogu i vlažan salvet, a u nju
stavite kašičicu. Pre sipanja možete takođe čašu zagrejati na pari.
– Da vrata ne bi škripala, a fijoke zapinjale preko šarki i mesta gde zapinje pređite grafitnom olovkom.
– Prozore ćete lakše oprati i postići bolji sjaj ako u vodu za pranje dodate šaku soli.
– Starom ćilimu povratićete boju ako ga pospete sitnom solju, dobro očetkate, istrljate mokrom krpom i kad
se osuši usisate.
– Da cveće brzo ne uvene U vodu za cveće dodajte jedan aspirin. Svaki dan podsecite drške 1-2 cm. Cveću koje
je već počelo da vene zamočite 1/3 stabljika u ključalu vodu i ostavite dok se voda ne ohladi. Popareni deo
stabljika odsecite, a cveće stavite u svežu vodu. Ako baš „ne upali“… Cveće je ionako već počelo da vene!
– Veštačko cveće se najbolje čisti od prašine fenom za kosu.
– Abažuri za lampu od tekstilnih materijala najbolje se čiste od prašine fenom za kosu ili usisivačem, tako što
ćemo ga smanjiti na minimum i skinuti papučicu, tako da ostane samo cev.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s