MALI KORISNI SAVETI ZA PECIVA, KOLAČE, SLATKIŠE, VOĆE, TESTO, PIĆE …

Standard
Odabir voća :
– Zlatno pravilo kaže, da treba kupovati ono voće, koje je na vrhuncu svoje sezone. Tada je bas onako
kako treba – zrelo, sočno i posebno aromatično, a kao dodatak kolačima pruža bezbroj mogućnosti.
Kalupi za kolače:
-U svakom domaćinstvu bi trebalo da se nađe nekoliko osnovnih kalupa za kolače, sa višestrukom primenom.
Tu svakako spadaju pre svega jedan kalup sa štipaljkom (ima ih u raznim dimenzijama, standardna je 26-28 cm),
obican pleh za pečenje – postoji kao sastavni deo svake reme, jedna četvrtasta tepsija – za pripremu raznih kolača
i kalup za kuglof ili puding.
Prenošenje testa :
– Osetljive ploče testa ćete lakše preneti na tepsiju, ako ih, nakon što ih razvijete na radnoj povrsini, malo pospete
brašnom, uvijete na oklagiji i potom ih razvijete na tepsiji.
Da li je pečeno?
– Kod mućenih testa jednostavno zabodite drveni stapić u sredinu testa. Ako prilikom izvlačenja ostaje malo testa
na štapicu – kolač još nije dovoljno pečen.
– Biskvitna testa su pečena, ukoliko se odvoje od ivice kalupa, ili ukoliko su mekana i poput vate, kada na njih položite
ruku.
– Kod kvasnog testa odozdo treba da se uhvati svetlo-smeđa, suva korica. Jednostavno kolač malo izdignite nožem i
proverite.
Kako se aprikotira kolač …
– Veliki broj voćnih kolača i torti se aprikotira. U tu svrhu koristite marmeladu od kajsija, dobro je zagrejte i provucite
kroz sito. Kolač se premazuje dok je topao.
Da testa ne bi bilo gnjecavo …
– Često se dešava, da prilikom pripremanja voćnih kolačca ili torti testa postane gnjecavo. Da Vam se to ne bi dešavalo
ostavite voće da se dobro ocedi ili patišpan jednostavno pospite Dr. Oetker Kremfix-om!
Kvasno testo neće da nadođe …
– Kvasac mora da se preraduje na sobnoj temperaturi (220 C), dok tečnost koja se dodaje treba da bude telesne
temperature (37 C).

– Svež ananas koji ne možete da iskoristite odmah možete da ostavite na tanjirić posut šećerom,
isečenom stranom na dole i stavite u frižider. Ovako ostavljen ananas može da stoji veoma dugo.

– Jabuke za jela se biraju ovako: za slatka jela kiselkaste, a za slana, ma koliko to čudno zvučalo,
one slađe. Slatke jabuke su brašnjave i bolje se uklapaju sa slanim, začinjenim jelima.

– Kolače koji su se zalepili za pleh lako ćete izvaditi ako pleh na trenutak postavite iznad suda u
kojem vri voda.

– Staro i tvrdo pecivo biće opet sveže ako ga stavite u suv zemljani sud koji zatim zagnjurite u vruću
vodu. Pecivo izvadite kada se voda ohladi.

– Da kuglof izađe iz modle izvrnutu modlu položite na tanjir i prekrijte je vlažnom krpom. Ako kuglof
ne ispadne, blago protresite modlu, zajedno sa tanjirom.

– Svež kolač ili hleb lakše ćete iseći zagrejanim nožem.

– Da bi tortu lakše postavili na sredinu tanjira tanjir pre postavljanja torte pokvasite. Tako će torta l
ako skliznuti na sredinu.

– Kolači neće zagoreti odozdo ako po dnu rerne pospete suvu kuhinjsku so.

– Ako se slatka pavlaka teško muti dodajte joj komadić maslaca. Masnoća olakšava stvaranje pene.

– Pivo će izgubiti gorčinu ako u čašu ledenog piva spustite režanj limuna, ostavite da odstoji nekoliko
trenutaka, a onda pijete preko samog limuna.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s