MALI KORISNI SAVETI ZA PRIPREMANJE HRANE

Standard
– Krompir u musaki biće sočniji ako ga prethodno oljuštite, isečete na kolutove i ostavite preko noći
da stoji u frižideru, potopljen u mleko. Isto mleko kasnije možete da dodate ulupanim jajima i time
prelijete musaku.
– Sosovi će biti zdraviji, ukusniji i gušći ako u njih dodate sitno seckanu zelen za supu i sve raskuvate.
– Viršle će sačuvati lepu, prirodnu boju ako u vodu u kojoj se kuvaju dodate malo mleka.
– So se neće zgrudvati ako u teglicu dodate nekoliko zrna pirinča.
– Toplu, masnu supu najbolje ćete procediti ako je presipate u sud preko čiste krpe ovlažene u hladnoj
vodi. Sva masnoća zadržaće se na krpi.
– Jelo će se brže skuvati ako ga kuvate u poklopljenom sudu!

– Da ulje ili mast ne bi prskali pri prženju dodajte malo soli u posudu.
– Da se čorba u letnjem periodu ne bi brzo pokvarila dok je još vrela dodajte joj „na vrh noža“ sode bikarbone.
– Da pečenje ne bi zagorelo ili se presušilo prekrijte ga masnom hartijom preko koje ćete raširiti pak-papir.
Isto važi i za kolače.
– Da se kiseli kupus, gulaš paprikaš i sl. dobro skuvaju i budu sočni i mekani možete ispod poklopca
staviti masnu hartiju.
– Kad jelo zagori šerpu odmah skinite sa šporeta, okrenite poklopac naopako i tako poklopljenu šerpu
spustite pod mlaz hladne vode 10-ak minuta. Jelo preručite u čistu šerpu i miris zagorelog se neće osećati.
– Presoljeno pečenje uvite u čist salvet pokvašen vodom. Preko salveta pospite malo soli, pa sve stavite u
veći sud i poklopite. Posle pola sata skinite salvet. Na njemu će se obrazovati sitni kristali soli izvučene iz pečenja.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s