DOMAĆE VINO (BELO, CRVENO, CRNO)

Standard

Kada je grožđe obrano, stavlja se u muljaču i mulja se.Kada se dobijena oceđena tečnost ( od belih i crvenih sorti grožđa )odmah otoči, stavi u bure, zatvori i ostavi da stoji par meseci ( da vri) dobije se belo vino. Kada se izmulja grožđe i otoči se nakon par dana (crvene i crne sorte grožđa), pa se zatvori i ostavi da stoji par meseci (da vri) , dobija se crveno vino. Ukoliko se otače nakon 13 dana , pa se zatvori i ostavi da stoji par meseci (da vri) , dobija se slatko crno vino. Otakanjem nakon 21 dan , dobija se oporo jako crno vino. Bure u koje se otače vino mora imati slavinu na 20-tak cm od dna jer se prilikom vrenja i odležavanja stvara talog.Svako vino ima u buretu po površinu skramu koja ga na neki način i štiti, te se vino iz bačve toči i konzumira sve dok ne počne da izlazi mulj, tj. skrama.kada je vino provrelo može iz bačve da se istoči u flaše, hermetički se zatvori plutom i voskom, pa se tako čuva.Poželjno je u tom slučaju da se flaše povremeno okreću.

Domace vino

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s