KRMENADLE SA ANISOM

Standard
Potrebno je:
oko 1.25 kgr krmenadle, bez kostiju (uzeti nesečenu krmenadlu);
3 čena belog luka, isečenog na deblje listiće;
2 kašičice grubo mlevenog bibera;
2 kašike semenki anisa, grubo izgnječenih;
1 glavica anisa;
4 manja crna luka;
2 velike portobelo pečurke (ili oko 250 gr šampinjona);
2 tvrdje kruške;
2 – 3 kašike maslinovog ulja;
1 šolja crnog vina;
1 šolja govedje supe;
2 kašičice listića svežeg ruzmarina ili oko 1 kašičica sušenog;
1 kašika hladnog butera, isečenog na manje kockice;
so i biber po ukusu.

Tankim nožem zaseći meso i u te zaseke ubaciti beli luk (špikovati). Meso uvaljati u mešavinu grubo mlevenog bibera, soli i semenki anisa. Meso staviti u sredinu podmazane posude u kojoj ce se peći (djuveča).
Iseći glavicu anisa na šire pločice (debljine oko 1 cm), ali kroz koren, tako da mu se listovi drže zajedno. Blanširati ga u ključaloj vodi oko 5 minuta, izvaditi iz vode i dobro ocediti. Luk iseći na četvrtine, kroz koren (da ostanu listovi u celini). Svaku portobelo pečurku iseći na 8 delova (ili šampinjone na 2 – 4 dela). Oljuštiti, osloboditi semenki i iseći svaku krušku na 8 kriški. Mešavinu anisa, luka, pečurki i krušaka preliti maslinovim uljem, posoliti i pobiberiti i rasporediti oko mesa.
Posudu sa mesom i povrćem pokriti alu – folijom i peći u rerni na 325 F (160 C) oko 1,5 do 2 sata. Posle 1 sata skinuti foliju i nastaviti sa pečenjem. Kada se meso ispeče, izvaditi ga iz posude, a takodje i povrće, i drzati ga na toplom mestu.
Sos:
sok od pečenja naliti vinom, supom, dodati ruzmarin i dovesti do ključanja. Smanjiti vatru i polako krčkati dok se zapremina ne smanji na 1 šolju (250 ml). Polako umešati buter i nekoliko listića majčine dušice – timijana.
Servirati isečeno meso, okolo rasporediti povrće, i meso preliti sosom. (Recept je za 6 porcija).
Kao prilog, servirati gratinirani krompir (vidi recept ).

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s