GIBANICA SA SPANAĆEM I SIROM

Standard
Sastojci:
8 (10) kora tankog testa za gibanice
400 g svežeg sira
500 g spanaća
6 jaja
100 ml kisele pavlake
100 g maslaca
1 čen belog luka
so
biber
1 kašika Vegete

Spanać operite, sitno narežite, posolite i ostavite da malo odstoji. Žumance i Vegetu dobro izmešajte električnom mikserom, zatim dodajte oceđeni sir, kiselu pavlaku, biber, ugnječeni beli luk i spanać. Dobro promešajte i lagano umešajte sneg od belanaca.
Pleh (vel. 20 x 30 cm) namažite rastopljenim maslacem, obložite ga listom testa, premažite ga maslacem, položite još jedan list tista i takođe ga premažite maslacem. Stavite deo fila i tako nastavite sve dok ne potrošite sav fil. Završite s dva lista testa kao na početku slaganja. Površinu premažite maslacem i gibanicu narežite na kocke.
Stavite peći u zagrejanu rernu na 200 °C i pecite oko 15 minuta, a zatim još pola sata na temperaturi 150 °C. Pečenu gibanicu nakon pečenja ostavite u rerni još desetak minuta, ali rernu ostavite otvorenu. Poslužite toplo ili hladno kao predjelo ili kao glavno jelo s jogurtom.

Savet: Ako nemate svežeg spanaća, možete upotrebiti blitvu ili neko drugo povrće.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s