PITA OD PRAZILUKA

Standard

Potrebno je :
500gr kora za gibanicu ili debljih za pitu (ne onih sasvim tankih) i ulje.

Ako pravite kore, potrebno je 6 kora malo većih od veličine tepsije koja bi trebalo da bude okrugla. Naredja se pola kora odozdo, premazanih uljem u svakom sloju. Kore se redjaju tako da prelaze preko ivica tepsije. Stavi se sav fil i rasporedi ravnomerno, a onda se prekrija ostalim korama, ponovo premazanim uljem. Ivice koje preostaju se iseku ili podviju na gornju površinu pite i malo viljuškom pritisnu, a može se ostacima kora pita ukrasiti. Pite se pre pečenja malo nožem zaseku i premazu uljem. Po vadjenju iz rerne, poprskaju se malo vodom i pokriju salvetom.

Fil:
750gr praziluka
200gr sira (feta ili slicno)
2 glavice luka
2 jaja,
mirodjija, so, biber, maslinovo ulje (ili obično, naravno po zelji).
Luk se isecka sitno a prasiluk na kolutove od po 1cm. Seckani luk se proprži na ulju, doda se praziluk, začini i sve zajedno se dinsta oko 10 minuta. Doda se sir i skloni se sa vatre da se malo prohladi a zatim se dodaju i jaja. Filom se puni pita kao što je gore opisano. peče se na 180 stepeni oko 45 min.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s