SRPSKA GIBANICA ( PITA GUŽVARA)

Uobičajen
Potrebno:
1 kg kora,
1/2 kg sira,
1/2 kg kajmaka,
10 jaja,
mleko,
malo masti.

Priprema:

U Srbiji je gibanica jedna od najomiljenijih pita. Najbolja je ako se pravi od domaćih kora, ali ne smeta i ako su kupovne.
Za kilogram kora potrebno je nadeva:
pola kilograma sira,
pola kilograma kajmaka,
10 žumanaca.

Sve zajedno dobro izmešati, a sa strane, u drugom sudu, izmutiti od belanaca čvrst sneg. Pomešati ga sa sirom i kajmakom, pa dodati mleka koliko treba da bi masa bila retka.
U tepsiju redjati dve kore bez nadeva, a onda svaku koru močiti u nadev o redjati dok se sva masa o kore ne utroše. Na kraju opet staviti dve kore. Tako naslaganu gibanicu izbušiti viljuškom, poprskati je rastopljenom mašću i mlekom, a zatim staviti da se peče. Potrebno je četrdesetak minuta da bude dobro pečena i da se odvaja od tepsije.

About these ads

O Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s