FRANCUSKI SLATKI PANJ

Standard
Sastojci:
Testo
8 jaja
100 grama šećera
1/2 limuna
80 grama brašna
20 grama skrobnog brašna
Nadev i ukras
2 kašike šećera
250 grama gorke čokolade
365 grama maslaca
150 grama šećera u prahu
2 kašike ruma
nekoliko ušećerenih trešanja i čokoladnih listova
1 kašika iseckanih pistaća
Francuski panjPriprema:
Četiri belanca ulupati sa 1 kašikom hladne vode i 50 grama šećera u čvrst sneg. U drugoj posudi u
kremastu smesu umutiti 8 žumanaca sa koricom limuna i preostalim šećerom. Prosejati u tu masu
brašno i skrobno brašno, pažljivo promešati i na kraju dodati sneg od belanaca. Istresti smesu u
kalup obložen papirom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 8-10 minuta.
Testo mora ostati svetlo žuto.
Istresti testo na kuhinjsku krpu posutu šećerom i skinuti sa njega papir. Podižući krpu, uvaljati ga dok je još vruće, prekriti ga vlažnom krpom i ostaviti da se pod njom hladi. U međuvremenu
maslac penasto umutiti dodajući mu postepeno šećer u prahu i otopljenu čokoladu. Na kraju u
krem umešati rum.
Biskvitno testo pažljivo odmotati i premazati sa dve trećine krema, pa opet urolati. Ostatkom
krema napuniti špric i ukrasiti rolat sa svih strana. Odrezati oko 7 cm rolata, prerezati ga ukoso i prilepiti uz „deblo“. Od ostatka krema, čokoladnih listića i ušećerenih trešanja oblikovati ukrase, koji će roladu pretvoriti u svečani panj.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s