PRAKTIČNI SAVETI

Standard

1. Neprijatan miris i ukus mleka koje malo zagori ukloniće se ako se mleko odmah preruči u čist sud i ako mu se doda malo soli.

2. Mleko neće zagoreti ako se sud u kome će se kuvati prethodno dobro opere hladnom vodom pa se u njega sipa mleko.

3. Da mleko ne progruša. odnosno leti brzo ne prokisne, potrebno je pre kuvanja na svaki litar mleka staviti jednu kašičicu šećera.

4. Jelo se brzo rashladi, ako se sud sa jelom stavi u drugi veći sud sa hladnom vodom koju još i posolite. So će ubrzati proces hlađenja.

5. Pregrejanoj pećnici može se smanjiti temperatura. ako se u pećnicu stavi sud sa hladnom vodom i voda će apsorbovati suvišnu toplotu.

6. U presoljeno jelo dodati malo sode blkarbone, koja će apsorbovati suvišnu so.

7. Meso stare živine će omekšatl ako se u supu u kojoj se kuva doda kašika alkohola (rakije). Meso će postati meko. a miris alkohola će ubrzo ispariti i u supi se neće osetiti.

8. Krljušt sa ribe se lako i brzo skida ako se riba pre čišćenja stavi jedan mi~
nut u vrelu vodu.

9. Ako zagrejana mast mnogo prska. dodati malo soll ili čisto zrno pasulja ili suvog graška.

10. Šargarepu ne treba strugati nožem. već je oprati u vreloj vodi I posušiti.

11. Krompiru će se sačuvati lepa bela boja. ako se u vodu u kojoj se kuva doda kašičica sirćeta.

12. Da se suvo voće pri kuvanju ne bi raspala. potrebno ga je dva časa pre kuvanje potopiti u hladnu vodu.

13. Da jaja pri kuvanju ne bi prskala. vodu u kojoj se kuvaju malo posoliti.

14. Belanca će se brzo i Iako ulupati u čvrst sneg. ako se pre mučenja ostave 20 minuta da odstoje na hladnom mestu.

15. Kuvana jaja čiste se lako od ljuske ako se neposredno iz vrele vode spuste u hladnu.

16. Konzerve od mesa treba pre otvaranja limenki spustiti u hladnu vodu i podgrevatl ih dok voda ne prokljuća. potom ih vaditi i stavljati u hladnu vodu i limenke otvarati.

17. Supa ne sme nikada jako da kuva. jer pri tome gubi ne kvalitetu.

18. Ukoliko jelo pri kuvanju prione za dno (zagori) – svejedno da li je u pitanju Varivo. meso ili mleko. odmah ga preručiti u drugu posudu, pazeći da se pri tome ne preruči i zagoreli deo. To valja učiniti spretno i pažljivo odmah. pa se ta nezgoda pri obedovanju neće ni osetiti.

19. Ugrudvana so će se iako usitnitl ako se stavi u pleh. dobro zagreje. rastrese na dasku I oklagijom usiini.

20. Mast u kojoj se prži pohovano meso ili kolači neće brzo potamniti ako u nju stavimo nekoliko zrna belog pasulja.

About Prijatno

Prijatno je blog za pretragu kulinarskih recepata i saveta. Osmišljen kao baza za sve one koji su spremni da podele sa drugima svoje kulinarsko iskustvo. Blog je dobar oslonac za sve kulinarske početnike ali i za one koji su u kulinarstvu pronašli svoje profesionalno opredeljenje.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s